dimarts, 28 d’octubre de 2014

TRENCADA DE PINYONS 2014 Institut d'Estudis Eivissencs


FESTA DE SA TRENCADA DE PINYONS DE TOTS SANTS 2014

L'Institut d'Estudis Eivissencs torna a organitzar enguany Sa Trencada, amb la ferma voluntat de recuperar aquesta festivitat, deixada de banda en els darrers anys per altres costums aliens a la nostra cultura.
La festa se celebrarà a la plaça de Jesús, a partir de les 11.00h. El programa de la jornada és el següent:

11.00 h   Tallers: d'elaboració de panellets, bunyols i rosaris dolços. Trencada de fruits secs.
12.00 h   Mostra d'artesans.
12.30 h   Ballada de Sa Colla de l'Horta
                    Recital del Cor des Pla de Jesús
14.00h    Dinar de frita de porc, beguda i bunyols.
                    Preus populars: 10€. Infants de 6 a 12anys 5€ (*)
                    A benefici de l'alumnat de 6è del CEIP de Jesús
15.30 h  Contacontes
16.00 h  Xacota pagesa

*Podeu comprar tiquets a la seu de l'IEE.

Destinat al públic en general, ja sigui local, de pas o nouvingut, esperam reforçar el coneixement de cert costumari que està essent desplaçat per altres celebracions.

Tots Sants és una festa dedicada al record i la relació amb els difunts. És tradició visitar els cementeris i dipositar corones i rams de flors sobre les tombes dels familiars i amics. Aquestos espais de repòs, normalment tranquils i silenciosos, s'omplen aquest dia de gent, de flors i de vida. Amb el temps, però, ha canviat molt la relació que la societat té amb la mort i, per tant, també s’ha transformat la festa. Sense aquest canvi de mentalitat no es pot entendre la ràpida acceptació d’altres models de festa, com Halloween, que fan de Tots Sants una festa lúdica, i que fan referència a un seguit de personatges de la literatura fantàstica i el cinema. Una celebració que més que recordar els difunts juga amb un imaginari banalitzat de la mort, i per tant més fàcilment assumible.
A les illes, les tradicions de tipus religiós, les misses i les pregàries, es complementen amb d'altres més alegres com són el costum d'obsequiar els infants amb rosaris fets de dolços i fruites confitades, i les postres típiques d'aquestes dates, els panellets de pinyons.Institut d'Estudis Eivissencs
Entitat d'Utilitat Pública
Pere Francès, 12
07800 Eivissa
Tl/Fax: 971 31 27 75